Hannah Carin Noelius
- bloggar om författarlivet -

Om att skriva i en anda
av magisk realism

2024-03-08

I mitt manus UNDER BAR HIMMEL rör sig berättelsen mellan den ordinära och den extraordinära dimensionen av livet; mellan "den här sidan" och "den andra sidan"; mellan det fysiska och icke fysiska rummen som mellan den linjära tiden och den tidlösa - likväl som den djupdyker i de psykologiska faktorer som avgör våra medvetna och ofta omedvetna val.

Berättelsen har sin början under Annas första år som änka, där hennes avlidne make, Totte, lämnar tecken om att han finns där, fast på "andra sidan". Han ger henne också sin välsignelse att gå vidare i livet och älska igen.
På en skrivarkurs träffar Anna en sjutton år yngre poet, Eddie och deras möte ger dem starka déjàvu upplevelser, från en ofullbordad kärleksrelation på 1600-talet - mellan rik, gift man och en kurtisan, vilket förklarar för dem varför de nu ses igen. 
Men deras relation möter i nuet, precis som under 1600-talet, motstånd och hinder. Inte på samma sätt som då, men deras vägar skils ändå åt för att Eddie måste ta ansvar för en annan, uppkommen situation.
Några år senare möts de igen och det som blev oavslutat får ett avslut som "vänder" på ödet .... och som frigör sig från de cementerade idéer vi, fortfarande, har runt formerna för kärleksrelationer.

Utmaningen är att manuset är gränsöverskridande - den rör sig i gränslandet av "fantastik" (som kommer av det engelska begreppet "fantasy") i och med de paranormala upplevelser som Anna - och även Eddie - har. Förlag har ju oftast en eller ett par genre, en inriktning och en målgrupp bestämd. 
Men ändå är berättelsen sannerligen vad vi normalt härrör till just "fantasy" (myter, legender, magiska krafter och fantasivärldar).

I stället dansar min berättelse på den klassiska kärlekshistoriens baslinje; en skönlitterär relationsromans som både tar höjd i det andliga och dyker ner i en del psykologiska faktorer fast ändå med en "touch" av feelgood. Lite av "extra allt" kanske man kan säga.
Därmed, för att manuset, inte går att boxa in, tycks det vara svårt att finna ett förlag som är beredd att röra sig lite utanför det vi betraktar som realism till "magisk realism". För det är precis vad livet är för mig; magisk realism. Inte fantasi, inte inbillning, utan bara en naturlig flerdimensionell verklighet.

En roman jag faktiskt minns som också rörde sig mellan "den här och den andra sidan" var Kajsa Ingmarssons "Någonstans inom oss", 2011, Norstedts förlag. Den var så fin, minns jag!! Och som läsare, söker jag själv, berättelser som rör fritt mellan världar.
Och det får mig åter att tänka på vad en amerikansk manusförfattare, David Gerrold sagt:

"Skriv om det som tillfredsställer dig, oavsett vad! Var din egen författare. Var den författaren du vill vara. Skriv vad du vill läsa. Skriv om det som stimulerar dig. Skriv om det du tycker är spännande. Skriv det som behagar dig och ger dig njutning. Skriv om det som gör dig arg. Skriv om det som får dig att gråta. Skriv om det som får dig att le och skratta. Försök inte att vara någon annans författare. Var den författare du är menad att vara."

Kanhända kommer snart den tid när människor, som t ex förläggare, öppnar sina sinnen lite mer.... Vem vet?! Håller tummarna och håller en bön i mitt hjärta att finna ett förlag till manuset eller att det bli funnet av någon som inte är främmande för dessa dimensioner.
Men uj, det är så nära att ge upp hoppet.... 
Tur att solen lyser idag!! 

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande: